Gyakran ismételt kérdések

A NaposHoldas Tanoda elsősorban az élményalapú, játékos tanulás színhelye szeretne lenni, mely átlátható világot teremt a gyermek köré, biztos szokásritmusokkal, a “keveset, lassan, jól” elvét szem előtt tartva. Bízunk benne, hogy itt valóban azt nyújthatjuk a gyerekeknek, amire, tudjuk, a legnagyobb szükségük van: érzelmi biztonságot, állandó szeretetet, figyelmet, fészekmeleget. Épp úgy, mint otthon, a családban.

Milyen az alternatív sulisok egy hétköznapja?

A nap szabad játékkal, beszélgetéssel, reggelivel kezdődik, így teremtjük meg a nyugodt tanulás lehetőségét. Ezt rugalmas hosszúságú sávok követik: az első sávban 9 órától az alapkészségekkel foglalkozunk, a matematika, magyar, környezet tárgyakat  tanulják a gyerekek. Ezután jön egy mozgásos sáv, a szervezett mozgásfejlesztés mellett a szabad mozgás is meghatározó része a mindennapoknak. Az ebédet pihenő követi, majd a nap kirándulással, kézműves- és énekfoglalkozással, drámajátékkal folytatódik. A napot uzsonnával, szabadfoglalkozással, játékkal zárjuk. A sávokat rugalmasan kezeljük, a gyerekek igényeihez mérten alakítjuk, változtatjuk.

A Tanoda egy magániskola?

A Tanoda hivatalosan nem oktatási/nevelési intézmény. Állami támogatásban nem részesül. Folyamatosan keressük a támogatókat, részt veszünk pályázatokon. A tanárok fizetését, az ingatlan bérleti díját/fenntartását, a szükséges eszközöket/felszereléseket, a gyerekek étkeztetését, a szervezett programokat, kirándulásokat szülői befizetésekből fizetjük

Mennyi ideig tart egy tanóra?

Nincsenek kőbe vésett szabályok, a szülők, a gyerekek és a pedagógusok együtt alakítják ki azt, ami mindenkinek hatékony és elfogadható. Nem tantárgyakban gondolkodunk, hanem játék alapú foglalkozásokban, projektekben, témahetekben. Nincs meghatározott ideje a foglalkozásoknak, minden akkor és addig történik, amikor és ameddig mindnyájan jól érezzük magunkat benne. Ez a „szabadság” persze nem korlátok nélküli, a napi rutin, a rugalmasan alakítható szabályok nagyon fontosak a gyerekeknek, biztonságos támaszt jelentenek nekik.